Airsocks

Ze worden ook wel textiele luchtslangen of luchtverdeelslangen genoemd. Airsocks zorgen voor een goed binnenklimaat. Ze verdelen lucht gelijkmatig in een ruimte. Dit kan verwarmde of gekoelde lucht zijn. Zo heeft u verwarming en airco in 1 systeem.

Daarbij heeft de Airsock voordelen ten opzichte van traditionele verwarming en airco. Doordat de lucht door textiele kanalen geblazen wordt, wordt de luchtvochtigheid nauwelijks aangetast. Hierdoor treed geen condensvorming op en ontstaan minder snel gezondheidsklachten als droge ogen.

Ook de ionisatie of elektrische lading van de lucht wordt nauwelijks beïnvloed. Wanneer lucht door metalen kanalen geleid wordt vind er nogal eens uitwisseling van elektrisch geladen deeltjes plaats waardoor de samenstelling van de lucht binnen sterk kan afwijken van buiten.

Tocht behoort ook tot het verleden aangezien de lucht niet op 1 plaats door een rooster in de ruimte wordt geblazen maar over de gehele lengte van de Airsock gelijkmatig in de ruimte wordt verdeeld.

Binnenklimaat

In publieke ruimtes is een goed binnenklimaat een randvoorwaarde. Voor een goed binnenklimaat is ventilatie essentieel. Een raam openzetten lijkt de meest effectieve en verstandige manier van ventileren. De natuurlijke samenstelling van de buitenlucht is optimaal voor de mens. Vooral in en rond de grote steden speelt de discussie over luchtverontreiniging en dan met name fijnstof. Deze extreem kleine deeltjes dringen tot diep in de longen door en kunnen daar bestaande aandoeningen verergeren of nieuwe aandoeningen veroorzaken. 

Schone lucht

Klimaatsystemen bieden dus voordelen ten opzichte van traditionele ventilatie omdat er een stap tussen zit om de lucht te filteren. Vervolgens wordt voor de verdeling van de gefilterde lucht in het gebouw steeds vaker gekozen voor Airsocks. Airsocks veroorzaken geen tocht of condens en beïnvloeden de luchtvochtigheid en ionisatie van de lucht nauwelijks. 

Onderhoud van het systeem

Regelmatig reinigen van de Airsock en de luchtbehandelingskasten is nodig om de kwaliteit van de lucht te borgen. Zonder onderhoud zal het systeem langzaam gaan vervuilen en zo ook de doorlatendheid van de filters. Hierdoor zal de toevoer en de kwaliteit van de lucht afnemen. Vroeg of laat zal er schade ontstaan en valt het hele systeem uit.
Bij publieke ruimten als kantoren of scholen is 1 á 2 keer per jaar reinigen doorgaans voldoende. In fabrieken ligt de frequentie al snel op 3 á 4 keer per jaar omdat deze in gebieden met meer luchtverontreiniging staan Voor high-care ruimten en cleanrooms ligt de frequentie op iedere 4 tot 6 weken.